Yeni XəbərLər
"Yol hərəkəti haqqında" qanuna dəyişiklik edilib
19.10
Ölkə üzrə sentyabr ayının pensiya ödənişi yekunlaşıb
20.09
Paytaxtın Ələsgər Qayıbov küçəsində hərəkət tam məhdudlaşdırılacaq
20.09
FORMULA 1" YARIŞ HƏYƏCANINDA 2-Cİ GÜNÜN GÖRÜNTÜLƏRİ
14.09
BAKIDA BU YOLLARDA SIXLIQ VAR
12.09
ŞUŞA ŞƏHƏRİNƏ NÖVBƏTİ KÖÇ KARVANI YOLA SALINIB
07.09
Arxiv
Sorğu
Оцените работу движка
12 Okt 09:16Cemiyyet
Mütəxəssisdən xəbərdarlıq: Xurma faydalıdır, yoxsa zərərli?
Vitaminlərlə zəngin xurma pəhriz xüsusiyyətlərinə malik olmasına baxmayaraq, onu çox yemək təhlükəlidir.
Respublikaxeber.az Oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, Bu barədə rusiyalı endokrinoloq-dietoloq Ulyana Rumyantseva xəbərdarlıq edib.
“Xurmanın kalori miqdarı 100 qramda cəmi 50-55 kilokaloridir. Giləmeyvə yod, dəmir, maqnezium, kalium, kalsium, fosfor, manqan və A, E, C, B qrupu vitaminləri, beta-karoten və pektinlər kimi mikroelementlərlə zəngindir.
Buna əsaslansaq, aydın olur ki, bu giləmeyvənin müntəzəm istifadəsi qalxanvari vəzin işinə faydalı təsir göstərir, qan təzyiqini aşağı salmağa, mərkəzi sinir sistemini tənzimləməyə, əzələləri rahatlamağa və damar spazmını azaltmağa, xolesterolu aşağı salmağa, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir, qəbizliyin qarşısını alır və ümumiyyətlə bağırsaq hərəkətliliyini və həzm fermentlərinin ifrazını yaxşılaşdırır, eyni zamanda az miqdarda meyvə turşusu ehtiva etdiyi üçün mədə-bağırsaq xəstəliklərini yüksək turşuluqla gücləndirmir, yüngül sidikqovucu təsir göstərir, şişkinliyi azaldır”, - deyə Rumyantseva xurmanın faydalı xüsusiyyətlərini sadalayıb.
Bununla belə, həkim bu meyvənin çox miqdarda istehlakının mədə pozulmasına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, buna səbəb giləmeyvənin əsasən qabığında ehtiva etdiyi tanendir, bu maddə mədədə şişkinlik, meteorizm, ağrı və qəbizlik yaradır.
“Şəkərli diabet xəstələri, həmçinin hemoroid, qəbizlik və ishaldan əziyyət çəkən insanlar onu yeməkdən çəkinməlidirlər”, - deyən mütəxəssis, gündə orta hesabla bir xurma yeməyi tövsiyə edir.
“Mədə bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər onu qabıqdan təmizləyib yeməli, çiy halda digər qidalarla istehlak etməməlidir. Yaxşı olar ki, yeməkdən 1,5-2 saat ya əvvəl, ya da sonra istehlak edilsin. Termik işlənmiş (bişmiş) xurma ət və quş əti ilə hazırlanan yeməklərə əlavə edildikdə həzm sisteminə o qədər də zərərli təsir göstərmir. Xurma ayrı bir yemək - desert kimi digər meyvələrlə, həmçinin tərəvəz, qoz -fındıq və pendirlərlə salatlarda birləşdirilə bilər”, - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
Yorum ekle
Xəbərlər
"Yol hərəkəti haqqında" qanuna dəyişiklik edilib 08:21Ölkə üzrə sentyabr ayının pensiya ödənişi yekunlaşıb 21:46Paytaxtın Ələsgər Qayıbov küçəsində hərəkət tam məhdudlaşdırılacaq 16:26FORMULA 1" YARIŞ HƏYƏCANINDA 2-Cİ GÜNÜN GÖRÜNTÜLƏRİ 00:20BAKIDA BU YOLLARDA SIXLIQ VAR 08:34ŞUŞA ŞƏHƏRİNƏ NÖVBƏTİ KÖÇ KARVANI YOLA SALINIB 10:42DİP Milli Məclisə seçkilərlə bağlı bəyanat yaydı 21:23Media nümayəndələri Tərtər-Ağdərə və Goranboy rayonlarında deputat seçkiləri müşahidə ediblər. 01:43
Istifadəçi Girişi
Populyar Xəbərlər